Безработицата унищожава град Босилеград в Западните покрайнини, а не екологичните проблеми.

...
Безработицата унищожава град Босилеград в Западните покрайнини, а не екологичните проблеми.
Коментари Харесай

Вучич: Безработицата унищожава Босилеград, не екологичните проблеми

Безработицата унищожава град Босилеград в Западните околности, а не екологичните проблеми. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич в отговор на въпрос какви са аргументите за фрапантния спад на популацията на града с 24% през последните 10 години – екологични или неналичието на работа, съобщи БГНЕС.

„ Проблемът не е в екологията, другояче доста високо правя оценка техните претенции за разрешаване на екологичните проблеми. Трябва да се работи още и в Цариброд, и в Босилеград. На място имаме много положителни хора. “ - сподели сръбският президент.

Той призна за спад на популацията в Сърбия, само че уточни, че в България е още по-голям.

„ Има спад на популацията в Сърбия, само че доста повече у вас, без значение, че сте част от Европейски Съюз. През последните 15 години вие загубихте 1 млн. души, а ние за 11 години загубихме 480 хиляди. Имаме идентични демографски проблеми “, сподели Вучич.

Той съобщи, че главните проблеми на Босилеград са стопански.

„ Разбрах какъв е въпросът и какъв е казусът, приказвам с хората в Босилеград и се пробвам да реша всички проблеми, които те имат. При тях на първо място проблемите са свързани с инфраструктурата, с пътищата и несъмнено, безработицата. Те се нуждаят и от вложител, а той ще бъде добре пристигнал. Готов съм да приказвам за всички проблеми, в това число и за екологичните. “ - съобщи Вучич.

Босилеград и Цариброд са двете съществени общини с българско население в Сърбия. Те са ядрото на Западните околности – български земи, окупирани от Сърбия по силата на Ньойския диктат през 1919 година

Според данните от преброяването, осъществено през предходната година, популацията на Босилеградската община през днешния ден е 6171 поданици. В съпоставяне с преброяването от 2011 година, когато популацията е било 8129 поданици, в този момент е намаляло с 1958 поданици или с цели 24,1%. В Цариброд са изброени 8075 поданици. 2011 година са били 10 118. Това е с 2043 поданици по-малко или с 20,2%.

Населението в Сърбия е 6 690 887 поданици, което спрямо 2011 година е понижение от 495 975 поданици или с 6,9 %. С изключение на Белград където има нарастване от 1,6%, във всички други области популацията е намаляло с към 10%. С други думи, популацията в Сърбия се топи със скорост от към 50 000 поданици на година или с размера на един приблизително огромен град.

През последните години Босилеград страда от екологични замърсявания, свързани с развиването на рудодобивната активност в района, която заплашва с отравяне локалните реки, множеството от които имат своето продължение и на българска територия. Според специалистите въпрос на време е, по кое време отровната вълна ще премине сръбско-българската граница и по течението на Драговищица, ще стигне до Струма. Или ще проникне в подземните резервоари на питейна вода, от които се доставят селата в кюстендилската долина и самият Кюстендил. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР